Idrottsgalan är en årlig direktsänd hyllning till svensk idrott. Vid en festlig galamiddag belönas Sveriges främsta idrottare för deras fantastiska prestationer under det gånga året. Ca. 2000 gäster från bl.a. svensk idrottselit, idrottsakademin och kungligheter återupplever årets vackraste sportögonblick när bl.a. Idrottsakademins priser, Bragdguldet och Jerringpriset delas ut.
Idrottsgalan 2024 äger rum 22 januari i Friends Arena och sänds direkt i SVT1 och Sveriges Radio.
Idrottsakademin delar årligen ut priser i sex kategorier samt Idrottsakademins hederspris som instiftades 2003 och delas ut när akademin finner det aktuellt att hedra en person för sina insatser inom idrotten.
Utöver akademins sju priser delas även priser i samarbete med flera organisationer ut på Idrottsgalan. Totalt delas 12–13 priser ut varje år.
Tidigare har även följande priser delats ut:
• Årets Idrottare Med Funktionshinder
• Årets Idrottspersonlighet
• Århundradets Idrottare
• Tidernas Lag
• Tidernas Idrottsögonblick
Priset tilldelas den kvinna vars samlade insatser under året meriterar henne till årets främsta kvinnliga idrottare.
Priset tilldelas den man vars samlade insatser under året meriterar honom till årets främste manlige idrottare.
Priset tilldelas individ eller lag som utfört en enskild och särskilt imponerande eller enastående idrottslig insats utöver det vanliga eller förväntade.
Priset tilldelas den idrottare som under det gångna året fått sitt stora idrottsliga genombrott och därigenom kan förväntas bli en av de främsta inom sin idrott.
Priset tilldelas det lag vars samlade insatser under året meriterar laget till årets främsta idrottslag.
Priset tilldelas idrottsledare som under det gångna året visat på stort ledarskap både inom och utanför idrottsarenan och därigenom uppnått resultatmässiga framgångar.
Idrottsakademins Hederspris delas ut till en person inom idrotten som genom sina bestående insatser skapat beundran och respekt samt berikat svensk idrott. Priset instiftades 2003.
I november presenteras årligen de nominerade till Idrottsgalan. Många personer och mycket jobb ligger bakom nomineringarna – så här går det till.
Under första veckan i november sammanträder Svenska Idrottsakademins nomineringsjury. Nomineringsperioden sträcker sig från första november till sista oktober följande år. Detta innebär därför att en prestation utförd i november 2022 premieras först vid galan i januari 2024.
Inför jurymötet har Riksidrottförbundets specialförbund givits möjlighet att lämna förslag till nomineringar. Nomineringsjuryn diskuterar och jämför prestationer, för att sedan nominera fyra kandidater i varje priskategori. Därefter skickas röstsedlar med alla nomineringar till Idrottsakademins medlemmar.
Resultatet av akademins omröstning presenteras på Svenska Idrottsgalan i januari.
Björn Eriksson (Ordförande)
Anna Friberg
Karin Frick
Anders Lindblad
Lars Markusson
Frida Nordstrand
Johanna Ojala
Michael Sjölin
Hans Säfström
Roberto Vacchi
Emelie Öhrstig
Priset, uppkallat efter den svenske radiopionjären Sven Jerring, delas ut till en framgångsrik svensk idrottare för en framgångsrik sportprestation under det gångna året.
Första priset delades ut 1979 och vinnare blev alpinskidåkaren Ingemar Stenmark. Skidskytten Magdalena Forsberg är den som fått priset flest gånger, fyra. Sedan år 2000 delas priset ut på Idrottsgalan. Priset är instiftat av sportredaktionen på Sveriges Radio.
Svenska Dagbladets guldmedalj, eller Bragdguldet, har delats ut sedan år 1925 och sedan 2001 delas priset ut på Svenska Idrottsgalan. Medaljörer utsågs de första åren genom omröstning bland Svenska Dagbladets läsare, därefter av en nämnd, vilken numera består av tidningens chefredaktör och sportchef samt högst tolv andra ledamöter.
Bragdguldet ges till ”årets främsta svenska idrottsbragd”. Pristagarna kan endast sammanlagt få utmärkelsen två gånger. Hit hör Ingemar Stenmark (1975, 1978), Björn Borg (1974, 1978), Anja Pärson (2006, 2007), samt Sarah Sjöström (2015, 2017) som har alla fått Bragdguldet vid två tillfällen.
Sportspegelpriset kan delas ut till den idrottsman, idrottskvinna eller det lag som i tävling utfört en anmärkningsvärd prestation under året som gått, och som genom sin insats betytt mycket för sin idrott. Priset kan även tilldelas den ledare, forskare, aktiv eller annan som genom sin verksamhet gagnat idrotten från etiska, medicinska, sociala eller idrottsliga synpunkter. Priset kan ej tilldelas någon som under karriären fällts för dopning.
Domarpriset är ett samarbete mellan Idrottsgalan och Scandic, Priset delades ut första gången 2019 och skall gå till en eller flera personer som i sitt domarutövande visar på ambition och strävan att alltid utvecklas men som också i sitt agerande är en förebild och visar på domarens avgörande roll och förutsättning för tävlingsutövande.
Stadium står tillsammans med Idrottsgalan som avsändare av priset som delades ut första gången under Idrottsgalan 2019.
Fair Play är idag ett välkänt begrepp som de flesta förknippar med sportsligt uppträdande. Men Fair Play betyder så mycket mer. Fair Play handlar lika mycket om rättvisa, jämlikhet, allas lika värde och rätten att få idrotta. Fair Play är lika viktigt för idrotten som att vinna och förlora.
Fair Play-priset ska tilldelas en individ eller företeelse som genom sitt agerande är förebild och tydligt symboliserar det Fair Play står för.
Generation Peps vision är att alla barn och unga i Sverige ska ha möjlighet och vilja att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Generation Pep vill lyfta och belöna de som skapar förutsättningar för att så många barn och unga som möjligt ska få uppleva rörelseglädje. Därför har Generation Pep skapat priset Årets Peppare!
Årets Peppare är ett pris som delas ut till en organisation eller privatperson som på ett inkluderande sätt har fått många barn och unga i Sverige att röra på sig. Det är viktigt att vinnaren av Årets Peppare ska ha lyckats skapa motivation till fysisk aktivitet på ett tillgängligt sätt.
Inför starten av Svenska Idrottsgalan, etablerades Svenska Idrottsakademin 1999, en ideell sammanslutning som bildats för att nominera kandidater och rösta fram vinnare till akademins priser som presenteras på Svenska Idrottsgalan. Medlemmarna är framstående representanter för svensk idrott, som brinner för idrotten och vill se den utvecklas. I akademin sitter både före detta och nu aktiva idrottsmän och kvinnor samt sportjournalister, idrottsledare och företrädare för idrottens organisationer. Tanken är att akademins samlade erfarenhet och kompetens ska utgöra basen för akademins priser samt borga för största möjliga trovärdighet.
Idrottsgalan har genom åren blivit en självklar samlingsplats för hela idrottssverige. Det ger oss möjligheten att lyfta sociala initiativ och entreprenörer som använder idrotten i sitt arbete. För att främja, uppmärksamma och stödja detta arbete startade vi Idrottsgalans Insamlingsstiftelse.
Idrott är mer än bara idrott är initierat av Idrottsgalans Insamlingsstiftelse och är ett samlingsbegrepp och ett insamlingsevent som stödjer och uppmärksammar idrottens positiva inverkan på samhället och individen.
Samarbete med Radiohjälpen
2021 inleddes ett samarbete mellan Idrottsgalan och SVTs insamlingsorganisation Radiohjälpen, för att samla in pengar under Idrottsgalan till sociala initiativ och entreprenörer som använder idrott i sitt arbete för att motverka psykisk ohälsa.